Preskoči na vsebino

Panoramska nihalka

V hotel Montis z najdaljšo nihalno žičnico v Sloveniji. 8 min panoramske vožnje in čudovitih razgledov na Savinjsko dolino in Kamniško – Savinjske Alpe.


Do hotela Montis lahko enostavno dostopate z NIHALKO v Žekovcu (žičnica je brezplačna za vse goste hotela in apartmaja), ki vas v 8 minutah pripelje neposredno do recepcije. Nihalka Žekovec je nepogrešljiv del gorskega centra Golte že več desetletji. Njeni začetki segajo v leto 1970, ko je bila postavljena prva žičnica na tem območju. Sprva je bila manjša in manj zmogljiva od današnje, vendar je že takrat omogočila obiskovalcem enostaven dostop na vrh planine.

V naslednjih letih je bila nihalka večkrat posodobljena in nadgrajena, da bi zadostila vedno večjemu številu obiskovalcev. Danes je nihalna žičnica sodobna in varna naprava, ki omogoča udobno potovanje s prekrasnim razgledom.

Vhodna postaja za žičnico se nahaja 17 km ali 20 minut vožnje po asfaltni cesti od izvoza z avtoceste Šentrupert v smeri Mozirja. Na spodnji postaji žičnice (Radegunda 19 c, 3330 Mozirje) je več kot 1.000 organiziranih brezplačnih parkirnih mest in parkirišče za avtodome. Tik ob spodnji postaji so posebna parkirišča, rezervirana za goste hotelov in apartmajev.

V 8 minutah se boste povzpeli za neverjetnih 1000 metrov, saj vas z višine 490 m pripelje naravnost do hotela ki nahaja se na nadmorski višini 1.410 m in ponuja čudovit razgled na Savinjsko dolino. Dolžina žičnice je 3.265 metrov, kar pomeni, da je najdaljša nihalna žičnica v Sloveniji. Masa ene nosilne vrvi je 45 ton, premer vrvi pa 56 mm.

V običajnih vremenskih razmerah lahko do hotela pridete tudi z avtomobilom Pot se podaljša za13 km. Cesta ima visok naklon, veliko ostrih ovinkov, zadnjih 800 m ceste je gramoz. Število parkirnih mest na vrhu je omejeno, zato priporočamo uporabo žičnice. Parkirišče za hotelom in pred apartmaji je namenjeno samo dostavi prtljage in je za goste hotela in apartmaja eno uro brezplačno.